رئیس دانشگاه در افتتاحیه همایش روستا و روستانشینی در بستر تاریخ با بیان اینکه در سالهای اخیر حمایتهای مالی دانشگاه از همایشهای ملی و بینالمللی بیش از ۶ برابر شده است و بنا بر همین اعتقاد بوده که در دو سال اخیر به اندازه ده سال گذشته همایش و نشست علمی ملی. بین المللی در دانشگاه برگزار کردیم، افزود: برگزاری همایشهای علمی عرصه مهمی است برای همکاریهای بین دانشگاهی که استادان و دانشجویان دانستههای خود را به اشتراک میگذارند و اگر از ظرفیتهای علمی و پژوهشی آن استفاده شود، میتواند در حل مسائل کشور مؤثر باشد.
دکتر قاسمزاده اظهار کرد: این اولین همایش ملی در موضوع روستا است که تحولات تاریخی روستا و روستانشینی را بررسی میکند، و ما خوشحالیم که دانشگاه در این بحث پیشگام شده است، چرا که معتقدیم شناخت جامعه ایران با مراجعه به تاریخ روستا دقیق تر و موثرتر خواهد بود.
وی با اشاره به ظرفیتهای بی نظیر روستاها در حوزههای گردشگری، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی و تامین امنیت غذایی ادامه داد: دانستن تاریخ روستا میتواند منجر به شناخت دقیق و بدنبال آن استفاده درست ظرفیتهای روستا گردد و در نتیجه توسعه کشور را در پی خواهد داشت.
رئیس دانشگاه در پایان اظهار کرد: تقریبا با وجود 24 هزار روستا و جمعیت حدود بیست میلیونی ساکن در روستاها و احتمالا مهاجرت نزدیک به بیست میلیون روستایی به شهرها نشان می دهد که نیمی از جمعیت کشور ما روستانشین و روستا زاده اند که ظرفیت بینظیری از نیروی انسانی فعال کشور محسوب می شوند، نیروی انسانی خالص، سلیم النفس و توانمندی که در بستر خاک پاک و صمیمی روستا تربیت و پرورش یافتهاند و به پیشرفت و توسعه کشور کمک میکنند.
همایش ملی "روستا و روستانشینی در بستر تحولات تاریخی" با هدف شناخت عمیق و دقیق جامعه ایران از طریق مراجعه به تاریخ روستا، با حضور رئیس دانشگاه، مدیر کل امور روستایی و شوراهای استانداری قزوین، تعدادی از مسئولان استانی و دهیاران روستاهای استان، جمعی از پژوهشگران، صاحبنظران و تاریخدانان برگزار و طی آن مهمترین تحولات روستا در بستر تاریخ در چهار پنل تخصصی، مطرح و بررسی شد.
مفهوم روستا در بستر تاریخ ایران، تاریخ نگاری و منبع شناسی روستا، ریخت شناسی روستاهای ایران، جمعیت و خانواده روستایی ایران، قشربندی اجتماعی روستاهای ایران،فعالیت های اقتصادی در روستاهای ایران، زمینداری و انواع مالکیت در روستاهای ایران، کشاورزی و آبیاری در روستاهای ایران، فرهنگ، آداب و رسوم در روستاهای ایران و آینده پژوهشی روستا از مهمترین محورهای این همایش ملی عنوان شده است.
گفتنی است از ۱۲۰ مقاله پذیرش شده در این همايش، ۲۴ مقاله در پنلهای تخصصی تاریخ روستا، جامعهشناسی، علوم سیاسی، توسعه روستایی، جغرافیا و برنامهریزی روستایی، معماری و گردشگری با حضور نویسندگان این مقالات مورد بحث و بررسی قرار گرفت.